Tour de Vézelay

De Tour de Vézelay is een zwerftocht van ruim 140 km over pelgrimspaden. Begin- en eindpunt is Vézelay, schitterend gelegen op "de eeuwige heuvel".

De tocht gaat vooral door het gebied ten zuiden daarvan: de valleien van de Yonne en de Cure, de tussenliggende heuvels en de noord-west hoek van het regionaal park de Morvan. 
Het landschap is mooi en afwisselend, Vézelay is een spirituele plek voor velen, er is een bijna 1000 jaar oude traditie van pelgrimages.

Je kunt de Tour de Vézelay in ongeveer een week lopen en dan ook de tijd hebben om te genieten van de omgeving en van Vézelay zelf. Maar natuurlijk bepaal je je eigen tempo.
De route is vrijwel helemaal gemarkeerd.

Het is niet echt een zware tocht, tenzij je wilt kamperen en een flinke rugzak meeneemt. Ook los daarvan zijn er beslist pittige stukken, vooral als je regelmatig moet klimmen en dalen. Een “beklimming” (of afdaling) in één keer van meer dan 80 meter is echter zeldzaam.
De route gaat afwisselend over onverharde paden en, stille, geasfalteerde weggetjes.

Je kunt deze tocht het hele jaar lopen, maar de beste tijd is van eind maart tot begin oktober. Buiten dat seizoen is het lastiger om onderdak te vinden.

De Tour de Vézelay is echt de moeite waard om speciaal naar Vézelay te reizen, maar is ook goed te combineren met een verdere vakantie. 
Het kan een mooie gelegenheid zijn om even alleen op pelgrimspad te gaan, een pracht kans om je pelgrimservaring te delen met familie of vrienden, of een bijzondere manier om een (internationale) pelgrimsreünie te organiseren.

Overzichtskaartje (Looprichting tegen de klok in)
Tour de Vézelay

We hebben een gidsje gemaakt van de Tour de Vézelay. Het telt 32 pagina's, in kleur, en kost E 5,= (excl. eventuele verzendkosten). Je kunt nu de 2e herziene druk per mail bestellen.

Je kunt de routebeschrijvingen (inclusief kaartjes) ook gratis downloaden.

  • Als je méér tijd hebt, kun je kiezen voor één van de vier aanlooproutes naar Vézelay.
  • Als je minder tijd hebt, kun je kiezen voor één van de kortere rondwandelingen, langs de Tour de Vézelay en de Pelgrimsweg van Vézelay (en/of een variant).

Tip: IGN-kaart Avallon/Vézelay en eventueel aansluitende kaarten, o.m. te koop bij: Office de Tourisme Vézelay.

Tour de Vézelay gids