Tour de Vézelay

De Tour de Vézelay is een zwerftocht van 140 km over pelgrimspaden. Begin- en eindpunt is Vézelay, schitterend gelegen op "de eeuwige heuvel".

De tocht gaat vooral door het gebied ten zuiden daarvan: de valleien van de Yonne en de Cure, de tussenliggende heuvels en de noord-west hoek van het regionaal park de Morvan. 
Het landschap is mooi en afwisselend, Vézelay is een spirituele plek voor velen, er is een bijna 1000 jaar oude traditie van pelgrimages.

Gebruik kaart
Op de kaart hiernaast zijn standaard zichtbaar: de Tour de Vézelay (geel), de aanlooproutes naar Vézelay (rood) en stations (groen), en onderdak (rode pinnen) en winkels (blauwe pinnen).
Meer informatie over een route, onderdak of winkel wordt zichtbaar als je op de betreffende lijn of pin klikt.
Je kunt de kaart schuiven en in volledig scherm openen.

Informatie Tour de Vézelay:

  • de route kun je als KML bestand (Maps.me, Google Earth) of GPX bestand (overige apps) downloaden vanaf de pagina Downloads & updates.
  • je kunt daar ook de routebeschrijvingen als PDF downloaden of, zie hieronder, onze gids kopen.
  • de voorzieningen (onderdak en winkels) kun je downloaden vanaf de pagina Voorzieningen.

Tip: op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob staat een handleiding voor het installeren van bestanden op een smartphone.

Je kunt de Tour de Vézelay in ongeveer een week lopen. Maar natuurlijk bepaal je je eigen tempo.

  • Als je méér tijd hebt, kun je kiezen voor één van de vier aanlooproutes naar Vézelay.
  • Als je minder tijd hebt, kun je kiezen voor één van de vier kortere rondwandelingen.

De Tour de Vézelay is niet echt een zware tocht, tenzij je wilt kamperen en een flinke rugzak meeneemt. Ook los daarvan zijn er beslist pittige stukken, vooral als je regelmatig moet klimmen en dalen. Een “beklimming” (of afdaling) in één keer van meer dan 80 meter is echter zeldzaam.
De route gaat afwisselend over onverharde paden en, stille, geasfalteerde weggetjes.
De route is vrijwel helemaal gemarkeerd.

Je kunt deze tocht het hele jaar lopen, maar de beste tijd is van eind maart tot begin oktober. Buiten dat seizoen is het lastiger om onderdak te vinden.

De Tour de Vézelay is echt de moeite waard om speciaal naar Vézelay te reizen, maar is ook goed te combineren met een verdere vakantie. 
Het kan een mooie gelegenheid zijn om even alleen op pelgrimspad te gaan, een pracht kans om je pelgrimservaring te delen met familie of vrienden, of een bijzondere manier om een (internationale) pelgrimsreünie te organiseren.
  
Downloadflyer 2019 Tour de Vézelay.

Tour de Vézelay

We hebben een gids gemaakt van de Tour de Vézelay. De gids telt 32 pagina's, is in kleur, en kost E 5,= (excl. eventuele verzendkosten). Je kunt nu de 2e herziene druk per mail bestellen.

Let op: begin 2020 verschijnt de nieuwe editie van de gids.

Tip: IGN-kaart Avallon/Vézelay en eventueel aansluitende kaarten, o.m. te koop bij: Office de Tourisme Vézelay.

Tour de Vézelay gids