Geschiedenis

In de Middeleeuwen werd nog volop gebruikt gemaakt van de Romeinse wegen, ook door pelgrims. Onze herberg staat aan zo'n oude Romeinse weg. Al eeuwen lang komen er dus pelgrims langs, en waarschijnlijk konden pelgrims al eeuwen geleden overnachten in wat nu de schuur is. Ooit had deze twee verdiepingen, met ramen en twee grote schouwen, wat erop wijst dat deze als woonruimten zijn gebouwd. En op de begane grond zijn nog goed de resten van een groot kruiskozijn te zien. Het vermoeden bestaat dat het een abdijhoeve was.

De eerste acte waarin ons huis (tegenover de schuur) wordt vermeld is van 1496.

Schuur: voormalige abdijhoeve?

Ergens in de 16e eeuw werd het huis de woonplaats van de Heren van Le Chemain (zoals het toen nog heette): de familie De Choiseuil. Hun familie-wapen is afgebeeld op de schoorsteenmantel in de salon. Ook de kaderstenen, de met accolades versierde lateien en de ommuring met een poort wijzen erop dat het een huis van stand was.

De laatste Heer van Le Chemin was hertog Etienne-François de Choiseul (1719 – 1785; afbeelding hiernaast). Hij was onder meer eerste minister onder koning Lodelijk XV. Ongeveer in deze tijd werd Frankrijk voor het eerst echt in kaart gebracht, door vader en zoon Cassini. De afbeelding hierboven is een uitsnede van deze "Carte de Cassini", met daarop Anthien en Le Chemin.

Etienne-François de Choiseul

Vlak vóór de Franse revolutie (1789) werd het huis gekocht door de Heren van Villemolin: de familie De Certaines. Zij gebruikte het als wijnboerderij. Enkele details in één van de kelders herinneren daar ook nu nog aan. De wijnbouw is in deze streek bijna helemaal verloren gegaan, door een zeer schadelijke bladluis en de eerste wereldoorlog. De familie bewoont nu nog het nabij gelegen Château de Villemolin.

Midden 19e eeuw verkochten De Certaines de boerderij aan hun pachter: Perreau. De familie Perreau heeft de boerderij tot 2000 beheerd. (Afbeelding hiernaast). Toen verkochten zij het huis aan Karel en Willemien Musch, die het daarom "l'Huis Perreau" noemden. Wij hebben ervoor gekozen de naam van onze vorige herberg, in Saint-Jean-Pied-de-Port, mee te nemen: "L'Esprit du Chemin" in... Le Chemin.

Voor deze lange historie in het kort mochten wij gebruik maken van onderzoek door Karel Musch.

Ferme Perreau